Što je Digitalni Marketing

Digitalni marketing je oglašavanje proizvoda putem digitalnih (elektroničkih) medija. Razlikuje se od tradicionalnog marketinga po tome što uključuje upotrebu kanala koji omogućuju analizu kampanja kako bi se razumjelo što djeluje, a što ne.

Tvrtke za digitalni marketing uglavnom koriste platforme i alate kao što su Google oglašavanje, Facebook oglašavanje, marketing putem e-pošte, web stranice itd. kako bi se povezali i komunicirali s (potencijalnim) kupcima i korisnicima.

Digitalni marketing djeluje

Ljudi provode sve više vremena na mreži, za računalima, a posebno sa pametnim telefonima. To znači da nam je sve teže doći do “uživo” i, iznad svega, ne pružamo toliko informacija o svojim interesima “analognim” oglašivačima. Digitalni marketing omogućuje tvrtki da dosegne korisnika kada traži određeni proizvod. Zatim mu se obraća s pravim informacijama prema spolu, statusu, prihodu itd.

Digitalni marketing djeluje bolje jer korisniku pruža relevantnije ponude koje se mogu prilagoditi brojnim čimbenicima. Uz to, tvrtka ne plaća one korisnike koji nisu potencijalni kupci njihovih proizvoda. Napokon, ciljanjem koje pružaju digitalni kanali, on u velikoj mjeri može eliminirati sve neprimjerene korisnike, a istodobno uz pomoć web analitike uči tko bolje reagira na ponude i sadržaje .

Dobijte prave informacije. Naručite besplatni “automatski odgovor” o digitalnom marketingu koji će vam pružiti sve informacije koje su vam potrebne kao poslovni lider za donošenje ispravnih odluka. Pročitajte više i naručite.

Digitalni marketing – što djeluje i kako povećati sv. pretvorbe?

U praksi, digitalni marketing je najviše isplativo način oglašavanja, jer omogućuje ciljane skupine (potencijalnih kupaca) da se vrlo precizno identificirati. Među najprofitabilnijim alatima odn. kanali digitalnog marketinga uključuju marketing putem e-pošte i remarketing . Marketing putem e-pošte uspješan je jer je pristupačan (ne plaćamo svaki klik / dojam). S početnim ulaganjem u e-mail bazu podataka kupaca nije tako jeftino ili. alati kao što su Google Adwords i Facebook oglašavanje koriste se za izgradnju baze klijenata. Inače, stjecanje baze klijenata može biti vrlo sporo.

Remarketing je uspješan način digitalnog marketinga jer uzima u obzir jednostavnu činjenicu da korisnici donose odluke o kupnji dulje , tj. 6-12 mjeseci. To omogućava kupcima koji prvi put posjećuju potencijalnog kupca da bi im se obratio tijekom cijelog razdoblja odlučivanja. Pročitajte više u postu ” Zašto ne prodajete putem interneta (više)? “

Digitalni marketing i učinkoviti kanali

Digitalni marketing je upotreba jednog ili više digitalnih kanala kako bi se povećala vidljivost tvrtke i stekli novi kupci.

Optimizacija za tražilice (SEO)

Stjecanje posjetitelja postizanjem visokih organskih pozicija na tražilicama ili. na Googleu. Optimizacija web stranica (cjenik i informacije) jedan je od najzahtjevnijih procesa na polju digitalnog marketinga. Tvrtke ulažu velike iznose u optimizaciju stranica i proizvode sve više i više kvalitetnog sadržaja koji im omogućuje da dosegnu više pozicije. Uz pomoć visokih organskih pozicija, oni dosežu korisnike istovremeno kada ih zanima ponuda tvrtki. Međutim, ti se “potencijalni kupci” mogu kasnije obraditi putem ponovnog marketinga i e-poštom “automatskim odgovorima” kako bi postali kupci što je više moguće.

Sadržajni marketing

Stvaranje sadržaja i njegovo promoviranje kako bi se stvorila svijest o brandu, generirao promet na web stranici, generirali potencijalni kupci, kupci i prodaja. Sadržajni marketing možemo smatrati jednom od grana digitalnog marketinga, ali to je zaista najbolji način za implementaciju digitalnog marketinga.

Digitalni marketing sa samo plaćenim kanalima ili samo s “socijalnim” kanalima može vrlo dobro funkcionirati za određene industrije. Kad gledamo iz perspektive malih i srednjih tvrtki, posebno s velikom konkurencijom, to često donosi rezultate koji koštaju previše. Sadržaj je presudan iz nekoliko razloga. Prva pozitivna strana pružanja sadržaja je ta što tvrtke pomažu korisnicima u donošenju odluka o kupnji . Uz pomoć članaka ili videozapisa mogu bolje upoznati svojstva i funkcionalnosti i specifičnosti proizvoda i tako se usredotočiti na kupnju. Kao rezultat toga, tražilice nagrađuju takav sadržaj. Korisnici tražilice traže informacije, a tražilice im ih žele ponuditi.

Dobar sadržaj također je presudan u fazi odlučivanja korisnika iz perspektive povjerenja. Kvalitetan, čitljiv i gramatički završen sadržaj utječe na percepciju korisnika je li tvrtka pouzdana ili je profesionalnija i pouzdanija.

Da bi se postigao sve kvalitetniji sadržaj i da se taj sadržaj također smjesti na vrijeme (ovisno o korisničkoj fazi), potrebni su alati i sustav koji povezuje analitičke i druge podatke o ponašanju korisnika, vrijednostima rute kupnje itd. To nazivamo ulaznim marketingom.

Ulazni marketing

Ulazni marketing nije isto što i marketing sadržaja , jer je pojam širi (barem poput pravog utemeljitelja pojma & Hubspot mode ). Za razliku od sadržaja odn. sadržajni marketing, ulazni marketing zamišljeno i učinkovito koristi sadržaj u odnosu na cjelokupni tok prodaje.

U mnogim slučajevima marketing sadržaja započinje i završava pisanjem tekstova koji se na Googleu rangiraju više ili niže. Ulazni marketing sve to odvodi korak dalje, jer gleda na razinu na kojoj korisnici komuniciraju sa sadržajem koji pruža marketing sadržaja . Istodobno uzima u obzir “društvene” i “plaćene” kanale, jer sadržaj može biti više ili manje viralan. Također, bez pristupa koji gleda na prodajni lijevak i zrelost za kupnju potencijalnog kupca, ne stvara se sadržaj koji je pogodan za kupce u različitim fazama postupka kupnje. Pročitajte više u postu o “ulaznom marketingu”.

Marketing društvenih medija (SMM)

Da bi se stvorila svijest o robnoj marki ili privukao promet prema sadržaju web stranica, Facebook oglašavanje i drugi “društveni” kanali mogu se vrlo učinkovito koristiti. Oglašavanjem na društvenim mrežama sve je dostižno, uključujući prodaju i “angažman” ciljne skupine.

Marketing putem pretraživača (SEM)

Google oglašavanje je učinkovito jer omogućuje tvrtkama da dosegnu potencijalne kupce dok traže njihove proizvode ili usluge. Uz pomoć Google remarketinga mogu ostati u kontaktu s njima tijekom cijelog postupka kupnje i ostvariti još veću prodaju.

Koji su dokazani najbolji načini digitalnog marketinga

Podaci koji nam najbrže pokazuju učinkovitost pojedinih kanala za digitalni marketing i reklamne kampanje jest stopa konverzije. Ako nam je cilj prodati proizvod, tada stopa konverzije govori koliki je postotak konverzija. Ovako izgledaju primjeri e-trgovine;

digitalni marketing - stopa konverzije
Digitalni marketing – glavni kanali (CR)

Omjer stope konverzije ove e-trgovine mogao bi se mapirati za većinu tvrtki. Iznimke na ovoj slici mogu biti referalni (referalni) i e-mail kanali, koji bi mogli biti vodeći u pogledu stope konverzije, ali tvrtka ih ovdje još nije implementirala. Ukratko, istina je da se organski Googleov promet i vidljivost (kao što pokazuje izravan promet) najviše isplati. Međutim, odmah iza njih nalaze se mailovi i preporuke. “Društveno” je uglavnom na razini “prikaznog” prometa, dakle, s najnižom stopom konverzije.

Međutim, neki drugi kanali mogu iznenaditi povratkom u različitim slučajevima. Ponekad socijalna mreža premašuje sve ostale kanale, jer je za neke tvrtke neposredni promet presudan itd.

Digitalni marketing i načini na koji on funkcionira

Digitalni marketing zahtijeva savršenstvo

Potrebna je dobra osnova za bilo koju aktivnost u smjeru digitalnog marketinga. To su dobra prezentacija proizvoda na web stranici i web stranica koja besprijekorno funkcionira u smislu brzine, transparentnosti i upotrebljivosti. (pogledajte, na primjer, optimizirane web stranice )

digitalni marketing - optimizacija sadržaja
Redovitim pisanjem članaka (2000 riječi mjesečno), Fasade D&M postigao je prvo ljestvicu i 100-150 organskih pogodaka dnevno u jednoj godini s potpuno novom stranicom (0 klikova).

Digitalni marketing započinje sadržajem

99% tvrtki doseglo bi vodeća mjesta na Googleu i povećalo prodaju redovitim pisanjem postova koji bi educirali njihove kupce. Ali većina to ne čini, niti za to angažira vanjske suradnike. Naime, savjetujem svima da “spavaju” dva posta mjesečno. Oni koji su to uzeli u obzir i ili sami počeli pisati, ili su nas angažirali ili. vanjski suradnici, utrostručili su mrežni promet tijekom razdoblja od jedne godine.

digitalni marketing - optimizacija sadržaja 2
Najveća naknada rangirana je od nule među prvim rezultatima za ključne riječi kao što su naknada, namira, naknada štete, … samo pisanjem tekstova.

Ako su implementirana oba poglavlja, tada možete dodati još dva kanala i treći besplatno uz relativno nisku cijenu. To su Google oglašavanje i Facebook oglašavanje. Oboje vam je potrebno da biste stekli nove čitatelje sadržaja koji ste napisali. Treći kanal su preporuke (web lokacije koje usmjeravaju na vaš). Kad god se na vašoj web stranici napiše novi sadržaj, treba ga smjestiti na web gdje će biti zanimljiv.

Sav promet koji primimo (organski, plaćeni, socijalni, referalni, …) sada je baza podataka korisnika iz koje se generiraju upiti (potencijalni kupci). Ti korisnici koji su pročitali postove potom se njeguju putem e-pošte, ponovnog marketinga (Google i Facebook oglašavanje, Adroll, …). To je način na koji možete maksimalno iskoristiti potražnju, nazvati tvrtku ili kupiti nešto.

Digitalni marketing ukratko

  1. Optimizacija web stranica (jer nećete platiti da vas korisnici napuste)
  2. Sadržajni marketing (jer želite povećati stopu konverzije, izgraditi povjerenje i dodati dugoročni besplatni izvor “organskog” prometa)
  3. Povećajte promet (marketing putem pretraživača i socijalni marketing)
  4. Ponovni marketing (jer znate da možete uvjeriti korisnike da se pobrinu da vas se sjete u pravo vrijeme)
  5. Marketing putem e-pošte (jer želite dodatno povećati stopu prodaje i generirati preprodaju bivšim kupcima)

To je jedan pristup koji je najčešće prikladan za tržište poput Slovenije. Omogućuje nam kombiniranje kanala s relativno malim proračunima i umjerenim količinama posla. Sve se temelji na besplatnom prometu i bez obzira plaćate li ili ne, sustav radi. S dodanim plaćenim prometom samo povećavamo opseg korisnika u prodajnom toku.